White paper

Kijk op loopbanen

Mens & werkmens

Onderscheid tussen ‘mens’ en ‘werkmens’ draagt bij aan een heldere blik op loopbanen. Ieder mens vervult meerdere rollen. De werkende rol is er een van. ‘Je neemt jezelf mee in je werk’. Het is daarom zinnig te weten ‘wie je bent’. Zelfbewustzijn ontwikkelt zich, als het goed is, mee met de persoonlijkheid.

Zelfbewustzijn, persoonlijkheid en levensloop zijn mede bepalend voor passend werk over drie maanden en over vijf jaar. ‘Blinde vlekken’ of gedragspatronen doorbreken is lastig en gaat meestal beter met feedback en support van anderen.

In een passende werkomgeving worden onze inspanningen gewaardeerd. Werken geeft impulsen tot zelfreflectie. Een analyse van opleidingen, ervaringen en affiniteiten geeft ook informatie over welk werk op korte en langere termijn past.

Kennis van de arbeidsmarkt en van loopbaanpaden is noodzakelijk om heen en weer te denken tussen wensen en mogelijkheden. Oftewel om tot een kloppend en haalbaar loopbaanperspectief te komen en daadwerkelijk stappen te zetten. Gericht netwerken en de juiste literatuur er op naslaan ondersteunen loopbaanzelfsturing.

Innerlijk & uiterlijk

Gelukkige en succesvolle mensen zijn in balans. De uitstraling klopt met wat aan de buitenkant (uiterlijk, kleding, woning, auto) te zien is. Ze komen overtuigend over op een natuurlijke manier. Hun gevoel bij activiteiten en werkzaamheden klopt met hun curriculum vitae (opleidingen, ervaringen, vrije tijdbesteding).

In het Westen zijn we in het algemeen beter geoefend in (cognitieve) prestatie en presentatie, dan in waarnemen wat voor ons zelf werkelijk klopt. Waar spanningsvelden ontstaan, privé, werk of in de privé–werk–balans, verschilt per mens en per periode.

Onbalans is op zich normaal menselijk en herstelt zich als het goed is min of meer vanzelf. Zelfmanagement en loopbaanzelfsturing zijn dan een logisch onderdeel van het werkende bestaan. Soms zit er echter iets in de weg of is het effect van gebeurtenissen te overweldigend.

Soft skills & hard skills

Een professioneel klankbord bij vragen over mens & werkmens (‘work/life–balance’ en ‘career management’) heeft kennis van de psychologie van de mens en van ‘arbeidsmarkt, organisaties, functies en loopbaanpaden’.

Een loopbaanprofessional gedraagt zich naar wat zij uitdraagt: zelfbewust en vakbekwaam. Zij straalt rust uit en wekt vertrouwen. Zij is in staat om ‘echt contact’ te maken en om naar ‘concrete resultaten’ toe te werken. Of dat nu ‘lekkerder werken’, een andere baan, ondernemerschap of een mobiliteitsvraagstuk in een organisatie betreft. Zij sluit in aanpak en in woorden aan bij de opdrachtgever en bij de kandidaat met een loopbaanvraag. Zij kan omgaan met uiteenlopende situaties in de context van de organisatie en van de kandidaat.

Zij kan het ook ‘mooi vertellen’. Omdat zij ‘klopt’ met zichzelf en met wat zij doet.
(‘Zij’ is ook ‘hij’).

Meer weten?
Stuur ons een berichtje via het contactformulier
© Carla Dert, DNLvernieuwd 2016