Zonder wrijving geen glans

Nora is een druk bezette zelfstandig werkende senior human resources manager en recruiter. Ze wil zich met het oog op haar toekomst naast haar huidige werkzaamheden bekwamen tot loopbaanprofessional.Of ik haar kan opleiden? Maar ze wil ‘niet meer in een klasje!’.

Wat denk jij als je dit leest?

Ik kan begrijpen dat zij kieskeurig is waar ze haar beperkte vrije tijd aan besteedt. Ook vraag ik me af of ze iets uit de weg gaat door niet in een opleidingsgroep met gelijkgestemde professionals te willen. Kan ik als opleider voldoende diepgang maken in een opleidingstraject zonder groepsdynamiek?

Om te beginnen heb ik haar commitment gevraagd. Als je een onderscheidende loopbaanprofessional wilt worden, betekent dit dat ik je constructief zal confronteren met eventuele blinde vlekken en gevoelige snaren.

Niet omdat je niet competent zou zijn, maar omdat managen en recruiten iets anders is dan de procesbegeleiding die onderdeel is van het werk van een loopbaanprofessional. ‘Zonder wrijving geen glans’. Dat geldt voor jou en voor je toekomstige klanten. Wil je dat aangaan? En wil je dat met mij?

Ze weet uit ervaring wat ik bedoel en ze verlangt juist naar die verdieping. Ja, ze vertrouwt mij dat toe. Dit is een basishouding waarmee we uit de voeten kunnen.

We spreken een individueel opleidingsprogramma af met drie leer- en ontwikkellijnen:

  1. verdieping coachvaardigheden in de context van de loopbaanpraktijk
  2. structuur en werkinstrumenten voorloopbaanadvies- en outplacement
  3. algemene bijkomende vakbekwaamheid op maat

In het tweede gesprek zakken we door het laatste laagje ‘griezelweerstand’ heen. Juist doordat ik niet doorvraag op thema’s uit haar geschreven biografie waar ik een ‘no go’ voel, komt ze uit de stellingen en opent haar hart. We kijken elkaar sprakeloos glimlachend aan, in een tijdloze staat van verbinding. Zoals ik Irvin Yalom dit bij de School of Life over zijn patiënten hoorde zeggen, dit is een moment dat ik Liefde voel voor mijn loopbaanklant.

Als mens geniet ik hier van en weet er ondertussen zelf ‘bij te blijven’. Ook voor mij is het best ontroerend, zo’n moment van echt contact in de werkkamer. Als opleider jubel ik inwendig. Van ‘echt contact’ naar ‘concreet resultaat’ is het motto van de opleiding. Het is wat mij betreft, naast onze vakbekwaamheid, de essentie van wat we als loopbaanprofessionals doen.

Nora heeft haar hobbeltje genomen. We vertrouwen elkaar; de werkrelatie is goed. Dit is een ijkpunt waar we gesprekstechnieken en loopbaanmethodiek aan vast kunnen knopen om tot een goed resultaat te komen.

Fijn weekend!
Carla
Zaterdagochtend 25-02-2017

Gerelateerde artikelen:

Schrijf een reactie: