Pukkels! Ik vind mijn leven niet meer leuk…

Een jongeman loopt stage in het kader van zijn studie. Vijf lange werkdagen, ‘onderaan beginnen’ en ‘nergens bij horen’ valt hem zwaar. Hij vertelt openhartig dat hij sinds de stage zijn leven niet meer leuk vindt.

“Het is een schrale troost, maar bijna iedereen die begint met werken krijgt een dip. Acht uur achter een bureau zitten met weinig te doen en weinig aanspraak is niet leuk. Logisch dat je je zo voelt.”

We komen tot de conclusie dat er twee scenario’s zijn en dat hij nog geen besluit kan nemen:

1. Blijven

Is werkelijk alles ‘stom’ of heb je nu een ‘somberbril’ op die alles donker kleurt?Als je zou besluiten om te blijven, wat zou je stage leuker en leerzamer maken?Wie kan je helpen?

Inwendig glimlach ik naar Eva de Waard die mij twintig jaar geleden onderwees over ‘levensfasen’. Dit is wat een bijna twintiger te doen heeft; gun hem zijn oneffenheden.

2. Stoppen

Als er geen welwillendheid zou zijn om erover te praten of geen mogelijkheden om het beter te maken, dan heeft hij zich vergist in deze stageplek. Helemaal niet erg. Interessant voer voor zijn stageverslag. Leerzaam voor de toekomst.

Hij kijkt me glazig aan als ik hem voorspel dat zijn besluit zich onverwacht en zonder twijfel zal aandienen als hij beide scenario’s onderzoekt.

De volgende ochtend belt hij zijn mentor. Hij mag een andere stageplek zoeken. Dezelfde dag mailt hij een sollicitatiebrief voor een stagevacature bij een bekend groot bedrijf. Zijn huidige directeur belt hem, verontschuldigt zich dat hij weinig tijd had en stelt voor om betere afspraken te maken.

Dit maakt het er niet gemakkelijker op voor een jongen van de generatie ‘Z’. Maar hij zal toch echt zelf tot een besluit moeten komen.

Ik trek een smoel en geef een ernstige beschouwing over de levensloop van de pukkel: ontstaan, rijpingsproces en genezing. Het komt goed, als je maar niet gaat knijpen.

Wat hij wel kan doen weet hij wel:

  • functionele camouflage (aanvaarden, primaire emoties beheersen)
  • voor zichzelf zorgen (informatie inwinnen, wat veranderbaar is beïnvloeden)
  • vertrouwen dat het linksom of rechtsom goed komt

Hij is de deskundige op het gebied van zijn oneffenheden. Lachend neemt hij de ‘pukkelstrategie’ nu echt aan.

Werkse!

Gerelateerde artikelen:

Schrijf een reactie: