Onder water en aan de wijn

Een zelfstandig ondernemer van midden veertig heeft geen plezier meer in zijn werk. Hij komt niet tot een besluit om door te gaan met zijn onderneming of om een andere kant op te gaan. Hij heeft genoeg ideeën, maar geen tijd om er in te duiken. Hij draait al maanden in dezelfde gedachten-cirkels. Er valt me een matte ondertoon op in de manier waarop hij vertelt.

Het stelt hem gerust als ik vertel dat ik perioden van ‘up’ en ‘down’ bij een oprichter-directeur normaal-menselijk vind. De suggestie om, zover het met zijn werk te maken heeft, zijn eigen ‘plezier-conjunctuur’ langs de fasen van bedrijfsvoering te leggen spreekt hem aan.

Het geeft lucht als ik voorstel om zijn ‘of / of – loopbaanvraag’ te herformuleren tot een ‘en / of – vraag’. Daarmee koppelen we het onderwerp ‘of, en hoe (!) verder gaan met zijn huidige onderneming’ los van de ‘heroriëntatie op andere activiteiten’. Het een sluit het ander niet uit en de volgordelijkheid kunnen we later bespreken.

Zijn vrouw heeft twee jongens uit haar vorige huwelijk. Hij vindt “die gasten leuk” en er zijn genoeg kamers om ze parttime te huisvesten. Zelf heeft hij geen kinderwens. Samen spelen ze golf. Hij gaat wekelijks voor zijn werk naar de sportschool. Ze houden van kunst en van koken voor familie en vrienden. Hij regelt dan meestal de wijn.

Hij heeft een lichte angststoornis waarvoor hij als kind en later nog eens in therapie is geweest. De laatste tijd steekt het weer de kop op. Groepen mensen die hij niet kent vond hij als kind eng en heeft hij sindsdien gewoontegetrouw gemeden. Hij vindt het interessant om te onderzoeken of dat gedrag nog klopt met de werkelijkheid.

We spreken drie loopbaansessies af met ondersteunend werkmateriaal en de inzet van een controller / bedrijfsadviseur uit mijn netwerk. Tussendoor en na afronding hebben we e-coachcontacten. Hij stemt er mee in om de volgorde werk – privé zoals hij erover vertelt om te draaien.

  1. Een levensfase bewuste herbezinning (2e helft van het arbeidzame bestaan)
  2. Onderneming en heroriëntatie (ondernemersklankbord)
  3. Conclusies (privé – werk balans, stappen te zetten concretiseren)

De uitkomst is dat zijn vrouw en hij samen een duikvakantie hebben gedaan. Ze zijn ‘hooked’ door de wonderbaarlijke onderwaterwereld. Zijn eigen grenzen heeft hij verlegd door (eindelijk) met een opleiding tot sommelier te beginnen.

De onderneming heeft nu een driekoppig management team. Zelf richt hij zich op de ontwikkeling van een nieuwe dienst-markt-combinatie. Door middel van gerichte netwerkgesprekken bereidt hij zich voor op een bestuursfunctie over enige tijd.

Goede week!

Gerelateerde artikelen:

Schrijf een reactie: