3D professionaliseren

De ‘heilige drie-eenheid’ is een gevleugelde uitspraak sinds ik me met De Nieuwe Loopbaanprofessional (2009) bezig houd. De heilige drie-eenheid bestaat natuurlijk al sinds mensenheugenis. Het duurde alleen een tijdje voor ik dat door kreeg. Inmiddels geloof ik dat alles wat ‘klopt’ wereldwijd een drie-eenheid in zich heeft.

De eerste keer dat ‘drie-eenheid’ mij opviel was tijdens m’n studietijd als serveerster in een Mediterraan specialiteitenrestaurant. Volgens Italiaans bijgeloof wordt Sambucca brandend geserveerd met drie koffieboontjes. Drie boontjes zouden de gast geluk brengen en nodigen uit om nog eens terug te komen. Vervelende gasten gaven we ‘expres per ongeluk’ vier boontjes. Niet twee, want daar kunnen vervelende gasten over klagen.

De oudste, wellicht ook enige Heilige drie-eenheid mij bekend in de Christelijke traditie komt uit de Bijbel: de Vader, de Zoon en de Heilige Geest. De wijze ‘Vader’ staat voor ‘kennis’, de ‘Zoon’ leeft het ons voor (de ervaring), onze ‘Heilige Geest’ verinnerlijkt de wijsheid en geeft richting aan ons gedrag (toepassing).

Door de heilige drie-eenheid ingegeven gedrag is ‘bewust’. Ik noem het wel eens ‘de goede kant op gedragen’. Bewust gedrag behelst meer dan de som van de afzonderlijke delen. Het kenmerkt zich door een positieve intentie en heeft de neiging om zo ook door te werken bij anderen.

Of wat dacht je van de drie-eenheid ‘man – vrouw – kind’? Een gezin is meer dan de som der delen. De specifieke kwaliteit, de ‘magic’ van het gezinsverband, schuilt in de onderlinge verbindingen. ‘Magic’ is moeilijk onder woorden te brengen en is er niet zomaar. Van de ouders vereist het enig zelfbewustzijn en gedrag ‘de goede kant op’. Jij draagt. Weet je gedragen. Gedraag je.

Coachee (jij), coach (ik) en de coachrelatie (wij) vormen ook een drie-eenheid. Voor de coach zijn vakkennis (1), ervaringsdeskundigheid (2) en geïntegreerde professionaliteit (3) voorwaarden om magische momenten in de loopbaanpraktijk te doen ontstaan. Daarom spreken we bij DNLvernieuwd over 3D professionaliseren. Jij draagt. Weet je gedragen. Gedraag je.

Fijn weekend!

Gerelateerde artikelen:

Schrijf een reactie: